Blog single

Νέα7 Λάθη που κάνουν οι σνοουμπόρντερς / σκιέρ όταν βάζουν αντηλιακό

Αν είσαι σαν εμένα, τότε μάλλον κάνεις μερικά από αυτά τα λάθη. Για να δούμε τι σκοράρεις…

#1 Βάζουν αντηλιακό μόνο στο εκτεθειμένο δέρμα

Το να βάζεις αντηλιακό στα σημεία του δέρματος που εκτίθενται στον ήλιο είναι απόλυτα λογικό. Αλλά με όλα τα ρούχα και τον εξοπλισμό, είναι εύκολο να χάσετε μερικά σημεία. Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη είναι η εφαρμογή αντηλιακού μόνο στο πρόσωπο και το λαιμό.

Εάν φοράτε κράνος ή γυαλιά, φροντίστε να βάλετε αντηλιακό στο μέτωπό σας, κάτω από το πηγούνι σας και στην κορυφή των αυτιών σας. Βάλτε αντηλιακό στη μύτη, τα μάγουλα και το λαιμό (περιοχές που είναι συχνά εκτεθειμένες). Και αν φοράτε μπαλακλάβα κάτω από το κράνος ή τα γυαλιά σας, μην ξεχάσετε να βάλετε αντηλιακό στην μπαλακλάβα.

Η κάλυψη δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεστε αντηλιακό. Ακόμα κι αν φοράτε μάσκα σκι, κασκόλ ή μπουφάν με κουκούλα. Το δέρμα που είναι εκτεθειμένο θα εξακολουθεί να υπόκειται στις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας. Καθώς οι ακτίνες UV μπορούν να διεισδύσουν μέσα από το ύφασμα.

#2 Παραλείπουν το lip balm με SPF

Είναι εύκολο να ξεχάσετε την εφαρμογή SPF στα χείλη, αλλά να γιατί δεν πρέπει! Πρώτον, το δέρμα στα χείλη σας είναι πιο λεπτό από οπουδήποτε αλλού στο σώμα σας, επομένως είναι πιο εύκολο να καεί. Δεύτερον, το χιόνι και ο πάγος αντανακλούν τον ήλιο, αυξάνοντας την έκθεσή σας στις ακτίνες UV. Επίσης τα χείλη καίγονται από τον αέρα, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει το έγκαυμα. Τα ηλιακά εγκαύματα δεν μπορούν μόνο να προκαλέσουν πόνο και σκάσιμο, αλλά μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε καρκίνο του δέρματος.

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε τα χείλη σας από τον ήλιο είναι με ένα lip balm με SPF (και να το εφαρμόζετε ξανά όλη την ημέρα), αλλά εάν είστε από αυτούς που συχνά χάνετε το lip balm σας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα πρέπει να σκεφτείτε να φορέσετε καλύτερα μια μάσκα προσώπου.

#3 Χρησιμοποιούν το ίδιο αντηλιακό που χρησιμοποιούν το καλοκαίρι στην παραλία

Λοιπόν, κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι το SPF είναι απλώς SPF. Αλλά δεν είναι! Εκτός κι αν χρησιμοποιείτε ένα εξειδικευμένο αθλητικό αντηλιακό ούτως ή άλλως το καλοκαίρι, τα συστατικά των κοινών αντηλιακών έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν από τις ακτίνες UVA και UVB, αλλά δεν προσκολλώνται καλά στο δέρμα σε κρύο καιρό.

Για αθλήματα όπως το σκι και το σνόουμπορντ, όπου ιδρώνετε, ακόμα και σε μια ψυχρή μέρα, αναζητήστε μια φόρμουλα που περιέχει οξείδιο του ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου. Αυτά τα αντηλιακά, που έχουν βάση τα ορυκτά αυτά, μπλοκάρουν τις ακτίνες UVA και UVB, και είναι εξαιρετικά για χειμερινές δραστηριότητες. Επίσης, δεν θα χάσουν τη δράση τους τόσο γρήγορα όταν αρχίσετε να ιδρώνετε.

#4 Περιμένουν μέχρι να είναι ήδη στο lift πριν εφαρμόσουν το αντηλιακό

Το πρόβλημα με το αντηλιακό είναι ότι η ρουτίνα του στην εφαρμογή του είναι βαρετή. Παίρνει λίγο χρόνο και πρέπει να προσέξεις να καλύψεις κάθε εκατοστό εκτεθειμένου δέρματος, κάτι που είναι δυσάρεστο. Επομένως, θεωρητικά είναι λογικό για να είσαι πρακτικός, να βάζεις το αντηλιακό στο lift, σωστά;

ΛΑΘΟΣ! Στην πράξη αυτό δεν λειτουργεί για 2 λόγους. Πρώτον, θα βιαστείτε, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χάσετε σημεία ή να το βάλετε στα μάτια σας. Δεύτερον, αυτή είναι η στιγμή που οι ακτίνες του ήλιου είναι πιο δυνατές – ακριβώς εκείνη την ώρα της ημέρας που είναι πιο πιθανό να καείτε.

Η καλύτερη ώρα για να βάλετε αντηλιακό είναι στο αυτοκίνητο. Είναι ζεστό και σας επιτρέπει να αφιερώσετε χρόνο και είναι αρκετά σκοτεινό ώστε να μην ανησυχείτε για τον ήλιο. Απλώς βεβαιωθείτε ότι έχετε εφαρμόσει άλλη μια στρώση μόλις κατεβείτε από το lift στο τέλος της ημέρας.

ski snowboarder lift

#5 Βάζουν αντηλιακό μόνο όταν έχει ήλιο, όχι όταν έχει συννεφιά

«Έχει συννεφιά, οπότε δεν χρειάζεται να φοράω αντηλιακό!» είναι αυτό που οι περισσότεροι από εμάς υποσυνείδητα πιστεύουμε. Όχι μόνο όταν πάμε στο βουνό, αλλά οποιαδήποτε συννεφιασμένη μέρα. Ωστόσο, είναι παγίδα. Αν και μπορεί να μην αισθάνεστε τον ήλιο να σας καίει μια συννεφιασμένη μέρα, πρέπει να φοράτε αντηλιακό. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολόγων, το 80% των ακτίνων του ήλιου εξακολουθεί να φτάνει στο έδαφος μια συννεφιασμένη μέρα [1]. Για να μην αναφέρουμε ότι για όσους κάνουν σκι ή σνοουμπορντ, η χρήση αντηλιακού σε μια συννεφιασμένη μέρα είναι ακόμη πιο σημαντική. Οι ακτίνες UV αντανακλώνται στο χιόνι ενισχύοντας έτσι την επίδρασή τους. Ας μην αγνοήσουμε και την τυχαία έκθεση. Ο ήλιος μπορεί να βγει ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια μιας συννεφιασμένης ημέρας. Ακόμα κι αν παραμείνει για 5 λεπτά, η τυχαία έκθεση αυξάνεται γρήγορα και κάνει το δέρμα σας να γερνάει πρόωρα. Λοιπόν, γιατί να το ρισκάρετε;

#6 Δεν βάζουν σωστά το αντηλιακό

Βάζουν αντηλιακό, αλλά ας το παραδεχτούμε: όχι αρκετό! Κάντε το σωστά και βάλτε περισσότερο από όσο νομίζετε ότι χρειάζεστε: Χρησιμοποιήστε διπλάσια ποσότητα από όση νομίζετε ότι πρέπει και εφαρμόστε κατάλληλα. Ο εμπειρικός κανόνας είναι να χρησιμοποιήσετε μια ποσότητα αντηλιακού ίση με ένα σφηνοπότηρο για το πρόσωπο, τα χέρια, το λαιμό και τον κορμό σας (μπροστά και πίσω). Εάν φοράτε ρούχα που καλύπτουν τα χέρια σας, χρησιμοποιήστε μια ποσότητα αντηλιακού ίση με μια κουταλιά της σούπας για κάθε χέρι. Το ίδια και για τα πόδια σας αν είναι καλυμμένα, χρησιμοποιήστε αντίστοιχη ποσότητα για κάθε πόδι.

Για εσάς που είστε χλωμοί και καίγεστε εύκολα, μην αρκεστείτε σε κάποιο προϊόν με δείκτη προστασίας μικρότερο από SPF 50+.

Τέλος, επαναλάβετε την εφαρμογή συχνά. Ακόμα κι αν ένα αντηλιακό ισχυρίζεται ότι είναι ανθεκτικό στο νερό και τον ιδρώτα, αυτό δεν σημαίνει ότι η εφαρμογή του το πρωί θα σας καλύψει μέχρι να επιστρέψετε στο σπίτι το βράδυ. Ένα αντηλιακό που περιέχει οξείδιο ψευδάργυρου και διοξείδιο του τιτανίου δεν θα χάσει τη δράση του τόσο γρήγορα όταν αρχίσετε να ιδρώνετε. Αλλά και πάλι… θα ήταν συνετό να το εφαρμόσετε ξανά μερικές φορές πριν τελειώσετε τη δραστηριότητά σας στο βουνό!

#7 Υποθέτουν ότι το αδιάβροχο και ανθεκτικό στον ιδρώτα αντηλιακό παραμένει για περισσότερο από ό,τι συμβαίνει στην πραγματικότητα

Τα αντηλιακά που είναι αδιάβροχα και ανθεκτικά στον ιδρώτα έχουν σχεδιαστεί για να παραμένουν περισσότερο στο δέρμα όταν κολυμπάτε ή ιδρώνετε. Αυτό δεν σημαίνει ότι προσφέρουν αρκετή κάλυψη για όλη την ημέρα των δραστηριοτήτων σας σε εξωτερικούς χώρους με ακραίες καιρικές συνθήκες. Έχουν σχεδιαστεί για να να μην «ξεπλένονται» με το νερό αλλά να απορροφώνται από το δέρμα σας. Εξακολουθούν όμως να διασπώνται λόγω της εκτεταμένης έκθεσης στις ακτίνες UV και έτσι η αντηλιακή τους δράση εξασθενεί μετά από ένα ορισμένο σημείο. Κάντε το λοιπόν σωστά! Εφαρμόστε ξανά κάθε 2-3 ώρες, είτε το αντηλιακό σας είναι ανθεκτικό στο νερό και τον ιδρώτα είτε όχι.

Related posts

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top
Welcome

Organic products

Advertising is the way great brands get to be great brands prospectum sociis natoque.
Follow and socialize with us