SPF, UVA, UVB – ας απλοποιήσουμε αυτούς τους όρους
Όλοι έχουμε συναντήσει τους όρους SPF, UVA και UVB πολλές φορές. Έχουμε δει πολλές διαφημίσεις αντηλιακών και έχουμε ακούσει για αυτούς είτε από τον φαρμακοποιό μας είτε από άλλον πωλητή κάθε φορά που επισκεπτόμαστε ένα κατάστημα για να αγοράσουμε αντηλιακό. Όλοι γνωρίζουμε ακόμη και την κλίμακα SPF. Καταλαβαίνουμε όμως πραγματικά τι σημαίνουν πρακτικά αυτοί οι όροι;
Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι ο ήλιος παράγει δύο τύπους υπεριωδών ακτίνων που επηρεάζουν το δέρμα: την UVA και την UVB. Αυτές οι ακτίνες μπορούν να προκαλέσουν πρόωρη γήρανση και να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, μελανώματος ή μη. Οι περισσότεροι καρκίνοι του δέρματος προκαλούνται από την έκθεση σε ακτίνες UVB, ενώ οι ακτίνες UVA παίζουν σημαντικό ρόλο στη γήρανση και τις ρυτίδες του δέρματος.
Το κατάλληλο αντηλιακό
Mπορεί να αναρωτιέστε τι σχέση έχει αυτό με το δείκτη SPF. Το θέμα με τον δείκτη SPF είναι ότι μετρά μόνο την προστασία από την ακτινοβολία UVB, το οποίο είναι εξαιρετικό εάν το κύριο μέλημά σας είναι να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Ωστόσο, εάν ανησυχείτε επίσης για την πρόωρη γήρανση, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ένα αντηλιακό που αναγράφει “ευρύ φάσμα” (“broad-spectrum”) στην ετικέτα. Ένα αντηλιακό ευρέως φάσματος παρέχει προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB.
Το ηλιακό φως που φτάνει στη γη αποτελείται από 10% υπεριώδη ακτινοβολία, εκ της οποίας το 95% είναι UVA και το 5% είναι UVB. Καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, η UVA έχει σταθερή παρουσία στο εδάφος. Το «Α» σημαίνει γήρανση (Αging) και αυτός είναι ο λόγος που οι UVA ακτίνες είναι επίσης γνωστές ως ακτίνες φωτογήρανσης. Το χαρακτηριστικό της UVB είναι ότι η ύπαρξή της στο έδαφος αυξάνεται το καλοκαίρι και ιδιαίτερα το μεσημέρι. “Β” σημαίνει κάψιμο (Burning). Η κατανόηση της διαφοράς μεταξύ των ακτίνων UVA και UVB σας βοηθά να κάνετε καλύτερες επιλογές με αντηλιακά που περιέχουν κάλυψη ευρέως φάσματος. Είναι επίσης απαραίτητη για να καταλάβετε γιατί πρέπει να φροντίζετε το δέρμα σας και να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με ελάχιστο δείκτη προστασίας 30 κατά τη διάρκεια όλου του έτους.
Η κλίμακα Fitzpatrick
Ο δείκτης προστασίας SPF υπολογίζεται συγκρίνοντας το χρόνο που απαιτείται για να καεί ένα προστατευμένο με αντηλιακό δέρμα με το χρόνο που απαιτείται για να καεί το ίδιο δέρμα όταν είναι απροστάτευτο. Έτσι, για παράδειγμα, εάν κάποιος φοράει αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 30, σημαίνει ότι θα του πάρει 30 φορές περισσότερο χρόνο για να καεί από ό, τι αν δεν φορούσε καθόλου αντηλιακό.
Αρκεί ο δείκτης SPF για να δείξει πόσο γρήγορα καίγεται κάποιος; Όχι, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο γρήγορα καίγεται κανείς, μεταξύ των οποίων είναι ο φωτότυπος του δέρματος. Σύμφωνα με την κλίμακα φωτοτύπων Fitzpatrick υπάρχουν 6 φωτότυποι δέρματος που συμπεριφέρονται διαφορετικά κατά την πρώτη έκθεση στον ήλιο.
Ο δείκτης προστασίας SPF υπολογίζεται συγκρίνοντας το χρόνο που απαιτείται για να καεί ένα προστατευμένο με αντηλιακό δέρμα με
Επομένως, κάποιος με ξανθά μαλλιά, μπλε μάτια και πορσελάνινο δέρμα θα καεί πολύ πριν από έναν φίλο του με σκούρα μαλλιά, καστανά μάτια και σκούρο δέρμα. Ωστόσο, και οι δύο θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας για να προστατεύουν το δέρμα τους.
Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστά τη χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας SPF 30 ή υψηλότερο.
- SPF 15 = 93% UVB προστασία
- SPF 30 = 97% UVB προστασία
- SPF 50 = 98% UVB προστασία
Τελικά είμαστε προστατευμένοι από τον ήλιο;
Κανένα αντηλιακό δεν μπορεί να φιλτράρει το 100% των ακτίνων UVB του ήλιου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι καλή ιδέα να συμπεριλάβετε και άλλες πρακτικές προστασίας από τον ήλιο, όπως το να αναζητάτε σκιά, να φοράτε προστατευτικά ρούχα και καπέλο και να μένετε σε εσωτερικούς χώρους τις ώρες που οι ακτίνες UV στο σημείο που βρίσκεστε είναι πιο ισχυρές (συνήθως κατά τις μεσημεριανές ώρες). Ένα προϊόν με υψηλό ή πολύ υψηλό δείκτη προστασίας δεν μπορεί να εγγυηθεί από μόνο του πλήρη προστασία.
Επομένως, μην αφήνετε τον εαυτό σας να υποπέφτει στην ψευδή αίσθηση ασφάλειας όταν χρησιμοποιείτε ένα αντηλιακό προϊόν με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας και μην παραμένετε στον ήλιο πολύ περισσότερο απ’ότι χρειάζεται ή μην παραλείπετε την επανεπάλειψη. Για άτομα που έχουν ιστορικό ή υψηλό κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, γενετικές ασθένειες, όπως ο αλμπινισμός ή η χρωστικό ξερόδερμα ή ορισμένες διαταραχές του ανοσοποιητικού, ο δείκτης προστασίας 50 μπορεί να μην είναι αρκετός. Το ίδιο ισχύει και για ορισμένα σενάρια, όπως πεζοπορία ή σκι σε μεγάλο υψόμετρο ή διακοπές κοντά στον ισημερινό. Το Ίδρυμα Καρκίνου του Δέρματος συνιστά ένα ανθεκτικό στο νερό αντηλιακό ευρέως φάσματος με δείκτη προστασίας SPF 30 ή μεγαλύτερο για οποιαδήποτε παρατεταμένη υπαίθρια δραστηριότητα.
Λάβετε υπόψη ότι η αντηλιακή άμυνα είναι μια περίπλοκη στρατηγική και ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας δεν είναι παρά μόνο ένα ζωτικό μέρος της.
Related posts
Αντηλιακό για το πρόσωπο και το σώμα σου πήρες. Για τα χείλη σου, όμως;
Αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα αρκετών ερευνών, μάλλο
7 Λάθη που κάνουν οι σνοουμπόρντερς / σκιέρ όταν βάζουν αντηλιακό
Αν είσαι σαν εμένα, τότε μάλλον κάνεις μερικά από αυτά
Leave a comment