Blog single

ΝέαΤο καλοκαίρι τελείωσε, ο φθινοπωρινός ήλιος ακόμα λάμπει.

Το καλοκαίρι τελείωσε αλλά ο φθινοπωρινός ήλιος ακόμα λάμπει. Λογικά αυτή τη στιγμή είμαστε όλοι πίσω στη ρουτίνα μας, το πιο πιθανό σε ένα γραφείο σε μια μεγάλη πόλη. Τα παγωτά και οι παραλίες είναι μια χαρούμενη ανάμνηση. Είναι αυτή η εποχή του χρόνου που μετράς πόσες μέρες απομένουν μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Είναι όμως και αυτή η εποχή του χρόνου που συνειδητοποιείς ότι ο καιρός αρχίζει να κρυώνει. Αναρωτιέσαι που έχεις βάλει εκείνα τα πουλοβεράκια ή τα φουτεράκια όταν μάζεψες τα χειμωνιάτικα την περασμένη άνοιξη. Παρόλα αυτά, όσο καλά και αν ντύνεσαι για τα δεδομένα της εποχής, στοιχιματίζω ότι ξεχνάς να φοράς το μόνο πράγμα που δεν έχει εποχές…το αντηλιακό! 

Είναι φυσιολογικό να θυμόμαστε να φοράμε αντηλιακό καθημερινά το καλοκαίρι. Δεν είναι μόνο το ότι το καλοκαίρι ο ήλιος είναι πολύ πιο ζεστός και η αντίστοιχη αίσθηση στο δέρμα μας μας «υποχρεώνει» να προστατευτούμε. Βοηθάει και το γεγονός ότι βομβαρδιζόμαστε από αμέτρητες διαφημίσεις για αντηλιακά και έτσι η χρήση αντηλιακής προστασίας είναι μια διαρκής υπενθύμιση. Αλλά τι συμβαίνει όταν το καλοκαίρι τελειώνει; Όλοι αυτοί οι παράγοντες που μας κάνουν να είμαστε συνεπείς με την προστασία του δέρματός μας το καλοκαίρι καταλαγιάζουν και εσφαλμένα πιστεύουμε ότι η ανάγκη να προστατέψουμε το δέρμα μας από τις επιπτώσεις του ήλιου δεν είναι τόσο επικείμενη.

Ο δείκτης UV ανάλογα με τις εποχές

Δείκτης ακτινοβολίας εποχών

Η γη γυρίζει γύρω από τον ήλιο όλο το χρόνο. Γι’αυτό θα ήταν αφελές κάποιος να σκεφτεί ότι οι ακτίνες UV δεν φτάνουν στην επιφάνεια της γης κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου και ότι γι’αυτό δεν υπάρχει η ανάγκη προστασίας του δέρματός μας από αυτές. Είναι αλήθεια ότι η ποσότητα ακτίνων UV που φτάνουν σε ένα συγκεκριμένο μέρος της γης διαφέρει ανάλογα με την εποχή, το γεωγραφικό πλάτος και την ώρα της ημέρας. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα ο ήλιος είναι χαμηλότερα στον ουρανό σε σχέση με το καλοκαίρι. Η διάρκεια της ημέρας είναι μικρότερη και γι’αυτό η ακτινοβολία UV είναι μικρότερης έντασης. 

Όμως η προστασία από την ακτινοβολία UV δεν έγκειται μόνο στο να αποφύγουμε το κάψιμο, αλλά και να εμποδίσουμε τη φωτογήρανση του δέρματος (που προκαλείται κυρίως από τις UVΑ) καθώς και τον καρκίνο του δέρματος (για την εμφάνιση του οποίου παίζουν ρόλο και οι UVΑ αλλά και οι UVΒ ακτίνες).

Φθινοπωρινός ήλιος- δεν πρέπει να τον υποτιμάμε.

Επειδή την ακτινοβολία UV δεν μπορούμε ούτε να τη δούμε ούτε να τη νιώσουμε, είναι σημαντικό να καταλάβουμε τη σημασία της άμυνας μας απέναντί στην εκτεταμένη έκθεση όλο το χρόνο. Η συχνή έκθεση από μόνη της αυξάνει το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Τα επίπεδα της UV ακτινοβολίας εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες:

  1. Ώρα της ημέρας: τα επίπεδα ακτινοβολίας UV είναι υψηλότερα μεταξύ 10πμ και 4μμ
  2. Εποχή του χρόνου: τα επίπεδα ακτινοβολίας UV φτάνουν το μέγιστό τους το καλοκαίρι
  3. Γεωγραφικό πλάτος: όσο πιο κοντά στον ισημερινό, τόσο υψηλότερα τα επίπεδα UV ακτινοβολίας
  4. Υψόμετρο: όσο μεγαλύτερο το υψόμετρο, τόσο υψηλότερα τα επίπεδα UV ακτινοβολίας
  5. Συννεφιά: τα σύννεφα διασπείρουν και αντανακλούν την ακτινοβολία UV, που σημαίνει ότι τα επίπεδα UV ακτινοβολίας μπορεί να είναι υψηλά ακόμα και σε μια συννεφιασμένη μέρα
  6. Αντανάκλαση από επιφάνειες: επιφάνειες όπως το νερό, η άμμος, το χιόνι και το οδόστρωμα διασπείρουν και αντανακλούν την ακτινοβολία UV, οδηγώντας έτσι σε αυξημένα επίπεδα UV ακτινοβολίας.

Η φωτογήρανση είναι μια αναπόφευκτη διαδικασία. Οι άνθρωποι που περνούν πολύ χρόνο έξω και δεν χρησιμοποιούν αντηλιακό τείνουν να εμφανίζουν συμπτώματα νωρίτερα και με μεγαλύτερη ένταση. Ποιος θέλει να απαρνηθεί τις αγαπημένες του δραστηριότητες μόνο και μόνο επειδή τελείωσε το καλοκαίρι; Μια μεγάλη βόλτα ή τζόγκινγκ σε μια ηλιόλουστη μέρα, μια απόδραση το σαββατοκύριακο στο βουνό, την ποδηλασία ή ακόμα και τα θαλάσσια σπορ. Εγώ πάντως σίγουρα όχι! Ας απολαύσουμε τις υπέροχες φθινοπωρινές μέρες πριν κρυώσει ανυπόφορα ο καιρός, ενώ να μην ξεχνάμε να φοράμε το αντηλιακό μας! Και εσείς που δεν είστε τόσο δραστήριοι τύποι πρέπει να φοράτε αντηλιακό καθημερινά ακόμα και αν τελείωσε το καλοκαίρι. Το αντηλιακό βοηθά στην πρόληψη του αποχρωματισμού του δέρματος και των μαύρων κηλίδων. Σας βοηθά έτσι σας να διατηρήσετε έναν πιο λείο και πιο ομοιόμορφο τόνο δέρματος.

Related posts

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top
Welcome

Organic products

Advertising is the way great brands get to be great brands prospectum sociis natoque.
Follow and socialize with us